КООРДИНИРАНИ ДЕЙСТВИЯ НА ИНСТИТУЦИИТЕ ПРОТИВ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ
Законови промени предвиждат нови отговорности за общините в борбата против домашното насилие.

След промените, които бяха въведени в Закона за защита от домашно насилие, считано от 01.01.2024 г. общините ще бъдат ангажирани пряко с проблема. Промените предвиждат координационен механизъм за взаимодействие между органите на изпълнителната власт, на общините и на юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашно насилие.

С приетите промени се цели регламентиране на комплекс от мерки, насочени към създаване на ефективна и надеждна защита на жертвите. По-голямата част от тях влизат в сила от 1 януари 2024 г. От тази дата жертвите на домашно насилие могат да подадат молба за защита, вкл. в общини и кметства, които са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита.

Молба за защита от домашно насилие по образец може да се подаде в деловодството на Община Пирдоп, на адрес: пл. „Тодор Влайков“ №2, ет.1 или на официалния имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Образец на молба за защита от домашно насилие (свали файл)