"ВЛАЙКОВИ ДНИ 2012 "

ВЛАЙКОВИТЕ ДНИ СА СИМВОЛЪТ НА НАШАТА ДУХОВНОСТ И ЕМБЛЕМАТА НА НАШАТА ИДЕНТИЧНОСТДВАДЕСЕТИ ЮБИЛЕЙНИ "ВЛАЙКОВИ ДНИ 2012" -ПРОГРАМА

ПОКАНА

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА "ВЛАЙКОВИ ДНИ 2012" 11 май 2012 г.

Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов с тържествено слово откри юбилейните Двадесети „Влайкови дни - 2012". Гости на откриването бяха  Христо Андреев -Началник регионален инспекторат по образование на Софийска област, кметове и представители на  различни  институции от съседните общини, много граждани и гости от Средногорието.

Кметът инж. Цанко Цанов поднесе цветя пред паметника на Тодор Влайков в знак на почит, уважение и признателност към патрона и символ на града. Цветя и венци бяха положени от гостите на събитието, от ОбС - Пирдоп, от ученици от НУ „Тодор Влайков", и децата от ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни".

В спектакъл на площада играха мажоретките от представителния Марчинг Бенд към община Златица „Маршируващи звезди", с ръководители Тодор Цачев и Ани Ангелова.

Трио „Тенорите"за пореден път поднесоха на публиката концерт от незабравими класически песни.

 

НОВИНИ   14 май 2012 г.

Днес, 14 май 2012 г. на сцената на читалище „Напредък 1869"  гр. Пирдоп, гостува театър „Любомир Кабакчиев" гр. Казанлък. Театърът функционира като Общински културен институт от 1 януари 2001 година и е единственият професионален театър в Розовата долина. Може да се похвали с много турнета, както из цялата страна, така и извън пределите на България. Има богат репертоар от постановки за възрастни и деца.

Актьорите Атанас Чопов, Петя Янкова, Светлана Бургазова, Костадин Попов и Соня Деянова представиха спектакъла „Принцесата и свинарят" по Андерсен. Негов режисьор е Стефан Поляков, сценографията и костюмите - на Кънчо Касабов, а музиката - на Юлиян Слабаков.

Гостите от Казанлък забавляваха учениците от НУ „Тодор Влайков" - гр. Пирдоп и децата от ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни" - гр. Пирдоп и от филиала в с. Душанци.

Същият актьорски състав представи още една своя театрална постановка от 19.30 ч. на сцената на читалище „Напредък 1869".

Художникът - поет  Нено Александров и младата художничка Кристина Христова изложиха свои платна във фоайето на читалище „Напредък 1869" - гр. Пирдоп.

Секретарят на Община Пирдоп Николина Божкова поднесе поздравления и цветя на творците, от името на Общината.

Изложбата бе открита от кметът на с. Душанци Вера Бойчева. Тя представи художниците.

Нено Александров е родом от с. Душанци. Роден е през 1929 г. Живее и твори в родния град на Пеньо Пенев - Димитровград. Художникът се запознава с него и прави портрет на поета малко преди кончината му. Този портрет на Пеньо Пенев до днес е скъп на димитровградчани, които наричат художника „Бай Нено".

За творчеството си Нено Александров е удостоен с най - високото отличие за култура - орден „Кирил и Методий - III степен". Негови платна са притежание на колекции в Италия, Франция, Германия, Русия, Куба, Япония, и др. Издава собствена стихосбирка „Копнеж", чийто тираж се изчерпва веднага. До днес, продължава да твори в ателието си в гр. Димитровград. 

Младата художничка Кристина Павлова е родена в гр. Пирдоп. Завършва НХА, специалност сценография. Прави проекти за операта и оперетата, илюстрира две стихосбирки и една детска книга. Нейни творби са притежание на колекции в САЩ, Германия, и др. Днес твори и работи в родния си град Пирдоп, като учител и предава личен опит и изкуство на своите възпитаници.

Изложбата ще бъде на разположение до 24 май 2012 г.


Емблематичният спектакъл „Змейова свадба" по П.Ю.Тодоров покори Пирдопската сцена с прекрасното изпълнение на актьорите Атанас Чопов, Петя Янкова, Светлана Бургазова, Костадин Попов и Соня Деянова. Публиката съпреживя нетрадиционния поглед върху класическа пиеса на режисьора Надя Асенова. Нейният нестандартен, безсловесен подход към знаков драматургичен текст  завладя публиката чрез хармонията на музика, визия и майсторско актьорско изпълнение.  Това съчетание подсилва приказните послания на сюжета. Оживява една класическа легенда, пресъздадена с различни изразни средства. Сценография, костюми и анимация /Кънчо Касабов/, музика /Краси Желязков/, вокал /Невена Петрова/, сценичен бой  /Камен Иванов/  всичко в една динамична хармония  прави спектакъла неповторим и уникален. НОВИНИ ОТ 15 МАЙ 2012

Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов връчи „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА ПИРДОП" на Кузман Кузманов за дългогодишна обществена дейност и особени заслуги за развитие, съхраняване и популяризиране на народното певческо изкуство и по повод 60 - годишния му юбилей.

Г-н Кузман Кузманов получи поздравления от Председателя на Общински съвет - Пирдоп г-жа Райна Алдева и от кмета на с. Душанци г-жа Вера Бойчева. Те му пожелаха непресъхващ творчески устрем и сценично дълголетие.

Събитието се състоя на тържествен концерт в салона на читалище „Напредък 1869"- част от Двадесетите юбилейни „Влайкови дни 2012".

Истински спектакъл за зрителите поднесоха участниците в него. Водещите д-р Димитър Стоянов и Татяна Крънева прочетоха откъси от произведенията на Тодор Влайков и пресъздадоха пасторалната атмосфера, съпътстваща развитието на град Пирдоп. Този дух бе пренесен в песните и в танците на сцената.

В концерта взеха участие самодейните състави при читалище „Напредък 1869" - вокална група за стари градски песни  „Средногорски славеи", с ръководител Кузман Кузманов, детска школа по спортни танци, с ръководител Стойчо Соколов, детска танцова група „Средногорска младост" и „Шарено хоро", с ръководител Евгения Ралчева, вокална група „Шарени мъниста" с ръководител Мариана Върбанова, самодейците от читалище „Светлина 1910" с. Душанци - „Тригласен женски хор", с ръководител Кузман Кузманов и танцов състав, с. Душанци, с ръководител Нели Николова, както и фолклорна формация „Луди млади" - гр. Златица, с ръководител и солист Цвети Грамова.

Грандиозен финал на празничния концерт бе изпълнението на Смесен битов хор при читалище „Напредък 1869" със солист д-р Димитър Стоянов и художествен ръководител Кузман Кузманов.

 

  

Новини 16 май 2012 г.

Кметът на Община Пирдоп инж. Цанко Цанов поднесе поздравления и цветя на талантливите възпитаници на СОУ „Саво Савов" и техните ръководители, с пожелания за успехи и на добър час в творческите изяви - признак за развитието и израстването на поколенията.На колектива от преподаватели пожела не само да обучават, но да продължават да откриват, да подкрепят и развиват млади дарования.
„Училище на таланти" - концерт - спектакълът на СОУ „Саво Савов"  бе представен за цялата общественост на „Влайкови дни 2012".
Дело е  на  колектив от преподавателите: Маряна Върбанова, Нина Панчева, Петър Лалов, Росица Чернева, Кристина Павлова и Живко Боюклиев.
Водещи бяха: Петьо Богданов, Илияна Павлова, Даниела Христова и Пламен Радичков - ученици в общинското училище.
Участваха: Вокална група „Фантазия" със солисти Силвия Върбанова, Илко Захариев и Теодора Лазарова, която изпълни съвременни музикални хитове, на които придаде ново звучене, пречупено през уникалните им гласове.
Формация „Модерен балет" представи собствена хореография.
Шестокласниците се изявиха като актьори в откъси от народните приказки за „Хитър Петър".
Актьорския си талант показаха и седмокласници в  хумористичната сценка „Чедото", а учениците от осми клас се превъплатиха в истински чужденци в „Американски неволи в България".
Зрелостниците на училището участваха в една „Семейна хроника" и също доказаха актьорските си умения.
Спектакълът  „Училище на таланти" бе посветен на дарби и творчески заложби, които  участниците безспорно доказаха на сцената с един впечатляващ финал.
Преподавателите от СОУ „Саво Савов" доказаха за пореден път, че не само обучават своите ученици, но търсят, възпитават, поощряват и подкрепят индивидуалните им творчески умения.

 НОВИНИ ОТ 17 МАЙ 2012 Г.

„Покана от Париж" - премиера на младежкия театрален състав при читалище „Напредък 1869"- гр. Пирдоп 

Секретарят на Община Пирдоп г-жа Николина Божкова поднесе поздравления и цветя на младите актьори от младежкия театрален състав при читалище „Напредък 1869"- гр. Пирдоп, с ръководител Веселин Рогачев. Те представиха своя премиерен спектакъл на „Влайкови дни 2012".
Г-жа Божкова  пожела успехи, творческо дръзновение и непресъхващ творчески устрем на младата театрална формация и отбелязя, че особеното на тазгодишните „Влайкови дни 2012" е не само това, че са юбилейни, а по - скоро, това че се превърнаха в „Завод за таланти".

Цветя и поздравления младите самодейци получиха от председателя на читалище „Напредък 1869" Милена Мечканова.

Младежката актьорска непрофесионална трупа представи за пръв път пред публика „Покана от Париж" - пиеса от Панчо Панчев. Написана през 80- години на миналия век, пиесата е актуална и днес. Разглежда проблемите и отношенията между подрастващите. Вечният, неизбежен поколенчески  сблъсък, но и нестандартни подходи за преодоляването му. Може би, това е причината талантливи тийнейджъри да отдадат всичко от себе си на сцената и съвсем заслужено да получат нестихващите  аплодисменти на публиката. Играха като истински професионалисти.

Режисурата на  Веселин Рогачев придава съвременен характер и пиесата придобива още по - актуален прочит. Постановката в съвременен вариант, с модерна сценография и модерно музикално оформление, с умело, но пестеливо вмъкнат съвременен жаргон, събра заслужени адмирации.

Развълнуван и горд Веселин Рогачев благодари на участниците и  представи всеки един свой възпитаник: Ивелина Червенкова, Надежда Рашева, Ненко Иванов, Кристиян Христов, Деляна Къркеланова, Ивана Иванова, Гергана Къркеланова, Десислава Иванова и Валентина Чочанова. Той каза, че всеки от тях е едно уникално младо дарование - вероятно те са част от бъдещето на Пирдопския театър.

новини от 18 май 2012 г.
Учениците от НУ „Тодор Влайков" гр. Пирдоп представиха в салона на читалище „Напредък 1869" мюзикъла „Работилница за таланти" 

Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов поднесе поздравления на малките артисти от НУ „Тодор Влайков" и на техните ръководители. Кметът изказа своята гордост от участниците във „Влайкови дни 2012", защото всички те продължават да показват своите уникални индивидуални заложби и превръщат културните празници в истинска „Работилница за таланти". Гордост за града са такива млади дарования и вероятно бъдещи артисти. Гордост са и техните учители, които въпреки трудностите на съвременния свят продължават да дават всичко от себе си за своите възпитаници, да откриват, да развиват и да подкрепят талантливите деца, и да ни радват с подобни представления.

Спектакълът „Работилница за таланти" /по мюзикъла „Василиса Прекрасна" на Мая Дългъчева и либрето на Петър Петров /  е  постановка на колектив от учители на НУ „Тодор Влайков".  Режисурата е на Пенка Чолакова, музикален ръководител Мария Кузманова, мулти - медия - Евгения Николова и Симеон Костов.
В него участва мажоретния състав на училището с ръководител Илияна Христова, чието дело е хореографията.
В главните роли се превъплатиха учениците: Симона Симеонова, Теодора Караджова, Цвети Рашева, Радина Симеонова, Павела Златанова, Валентина Миладинова,, Ева Панкова, Симона Шарлопова, Кристиана Кривиралчева, Лилия Пенкова и Деатрис Христова.

Малките възпитаници на НУ „Тодор Влайков" показаха завидни музикални и артистични дарби и пренесоха зрителите от залата в един истински приказен свят.  Те доказаха, че са достойни последователи на патрона на своето училище и символа  на град Пирдоп Тодор Влайков.


 
новини от 19 май 2012 г.
Община Пирдоп организира Регионално състезание по информационни технологии, съвместно с ръководството на СОУ „Саво Савов" и библиотеката при читалище „Напредък 1869" -гр. Пирдоп. 

Секретарят на община Пирдоп г-жа Николина Божкова награди победителите в състезанието по информационни технологии от името на Общината. Та благодари на всички участници и изказа своята гордост от факта, че в нашия град израстват много силни поколения, които доказват своите индивидуални способности не само в областта на изкуството, но и в областта на науката и информатиката. Тя припомни, че от тук, от Пирдоп са корените на редица именити български учени, а участниците в днешното състезание са достойни техни продължители. Г-жа Божкова подчерта, че изводът от представянето на младите участници на „Влайкови дни 2012" е, че настъпват поколения от нови таланти.

Конкурсът бе посветен на 50 годишнината от рождението на Петя Дубарова. Деветокласници от СОУ „Саво Савов" изнесоха рецитал по стихове на поетесата, подготвен от самите тях, с помощта на учителите Росица Чернева и Стоянка Далеева.

Специален гост в залата бе г.жа Златка Кънева от с. Душанци. Тя прочете собствени стихове и есе , посветени на голямата поетеса.

Състезанието бе за мулти - медийна презентация на живота и творчеството на Петя Дубарова, организирано от Донка Чардакова - преподавател по ИТ в СОУ „Саво Савов". Основна цел на проекта е учениците да се запознаят с поезията на  Петя. Те поставиха въпроса, защо тази поетеса отсъства от учебния материал. Казаха, че с удоволствие биха изучавали нейното творчество в училище.

Победители в мулти - медийния проект станаха учениците от 8 клас на СОУ „Саво Савов" - Галяна Ивтиминова и Даниела Постолова. Второ място спечелиха Ивелина Ангелова и Димитрина Николова - деветокласнички от СОУ „Саво Савов".  Третото място бе поделено между Николай Велков, Силвия Върбанова и Радослава Кацарова - ученици от 11 клас в СОУ „Саво Савов".

Зам. кметът на община Пирдоп Симеон Симеонов поднесе поздрави от името на Общината на  Ани Боянова и Емил Калев. Те гостуваха в храма „Свето Успение Богородично" и представиха музикално - поетичния рецитал „В 7 ангелите слизат", по едноименната стихосбирка на Ани Боянова.

Спектакълът бе посветен на любовта и мира между хората и е част от „Влайкови дни 2012". 

 


В музей „Луканова къща", младежката организация Ротаракт клуб Пирдоп в мулти - медийна презентация, под надслов „Двадесет години Влайкови дни" проследи създаването и историята на тази чисто Пирдопска идея.

На 15 май 1993 г . са открити Първите Влайкови дни, по инициатива на тогавашния кмет на община Пирдоп г-н Росен Илиев. Самият г-н Росен Илиев разказа пред присъстващите за възникването и. Той сподели гордостта си от факта, че е участник и създател на нещо толкова добро, което днес е най - мащабната културна традиция в региона. С вълнение г-н Илиев припомни, че на фона на остро политическо разделение, в началото на 90 - те години, узрява идеята, че единствено духовното обединява. За това именно се раждат нашите Влайкови дни.

 От самото създаване, организаторите им спазват две основни линии: първата - да бъдат канени известни български изпълнители  и втората - да осигуряват изява на местните самодейни състави. 

От 1993 г. до днес пред пирдопската общественост са гостували най - големите и най - известните творци - музиканти, танцьори, актьори, художници, а редом до тях намират изява местните таланти.  Това превръща Влайкови дни в ежегоден фестивал на изкуствата. Малко са градовете в България, които могат да се похвалят с подобна традиция.

Днес, в музей  „Луканова къща" бе открита изложба на дърворезба от произведения на г-дата Тодор Стаменов и Любомир Бодуров. Това е само още едно доказателство, че изкуството във всичките му форми е неизменна част от Влайкови дни.
Известните местни самодейци Вера Кузманова и Виолета Кънчева се превъплатиха в ролята на стари пирдопчанки от Дядо Влайково време. На фона на автентичния музеен декор, облечени в автентични носии, двете изпълнителки подсилиха усещането за връзка с онази отминала епоха.

Младата местна певица Гергана Радунчева зарадва присъстващите с изпълнения на популярни народни песни.

Г-н  Иван Иванов- уредник на музей „Луканова къща" с гордост показа две нови дългоочаквани реликви, които обогатяват колекцията на музея: ръкопис на „Гръцко - български разговорник"от Иван Хаджидимитров от 1847 г., /закупен с парите от продажбата на книгата на Стефан Паприков/ и „Народна песнопойка" от 1892 г. издание на Пирдопска печатница.
новини от 20 май 2012 г.

Творческа среща с Лиляна Стефанова - гост на Двадесетите юбилейни „Влайкови дни 2012"
В лекторията на читалище „Напредък 1869" гостува Голямата  Лиляна Стефанова - общественик и творец.
За творчеството й накратко разказа  Наташа Динекова.

Самата авторка и нейните нови стихосбирки бяха представени от г- н Иван Гранитски. Той каза, че Лиляна Стефанова е една цяла епоха в българската литература, сравнима единствено с големите класици. Тя е наследник и последовател на една велика традиция - будител на нашата съвест. Тя е звезда, която ще остави  ярка диря след себе си. Г-н Гранитски разкри още, че Лиляна Стефанова в момента пише своите мемоари. 
 

Ученици от ПГТХТ „Никола Димов" представиха „Службогонци"
Учениците на ПГТХТ „Никола Димов" активно участват във „Влайкови дни 2012". Те представиха спектакъла „Службогонци" по Иван Вазов. Театралната постановка е част от изпълнението на проект: BG-051PO001 -4.2.05 „Да направим училището привлекателно за младите хора". Тя е дело на учениците: Росен Иванов, Димитър Димитров, Иван Димитров, Николета Митева, Атанас Енков, Христо Минков, Петранка и Гинка Минковски, Магдалена Николова и Николай Енков, под ръководството на Димитринка Раковска и Веселин Рогачев.

„Службогонци" е поредната изява на училищен театър „Балканска трева". С нея участниците по своему благодариха на своята кръстница - незабравимата Димитрина Савова - Почетен гражданин на Пирдоп.

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

новини от 21 май 2012 г.
Най - малките възпитаници на община Пирдоп представиха концерт - спектакъла „Танцувай с нас", подготвен от колектив учители, с ръководител г-жа Дамянка Алипиева. Те получиха поздравления лично от Кмета на община Пирдоп инж. Цанко Цанов.

Децата от ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни" излязоха на сцената на читалище „Напредък 1869" пременени в красиви разноцветни костюми, усмихнати, със самочувствие и танцуваха пред препълнената зала уверено, като професионалисти.

Това бе интернационален спектъкъл от: български народни танци, гръцко сиртаки, руски казачок, полка и др., наситен с много емоционален заряд, който малките танцьори подсилиха и предадоха на зрителите. Те заслужиха своите нестихващи аплодисменти и обичта на публиката.

Представянето на сцената на читалище „Напредък 1869" на тези малчугани ни направи горди. Даде ни самочувствие, че тук в община Пирдоп се раждат, растат и идват талантливи и достойни наши наследници.  

 
 

 

 

 

 

 

новини от 22 май 2012 г.
С премиерата на спектакъла „Червени рози", постановка на читалищния театър „Христо Бамбеков" достойно бяха отбелязани 150 години театрално дело в гр. Пирдоп 

            Премиерата на „Червени рози" заслужено се превърна в празник за читалище „Напредък 1869". Под нестихващите аплодисменти на зрителите, в препълнения салон режисьорът и актьорите получиха поздравления от кмета на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, от Председателя на ОбС-Пирдоп г-жа Райна Алдева, от Председателя на читалище „Напредък 1869" Милена Мачканова, от община Мирково, от Ротари клуб Пирдоп, от Ботевградския окръжен театър, и др.

            Премиерното представление на комедията от Алдо де Бенедетти, с режисьор Ренета Атанасова, сценография - Кристина Павлова и с участие на обичаните актьори: Красимира Червенкова, Николай Масларски, Мария Калканджиева, Георги Дараков, Татяна Крънева, Денчо Чобанов надхвърли мащабите на местната сцена и критериите за непрофесионален театър. Доказа, че с желание, ентусиазъм и отговорност се постига всичко, дори с оскъдно финансиране. Опитният режисьор г-жа Атанасова бе наложила точната мярка на свобода за импровизация на актьорите. По този начин на първо място изпъква добрата игра. Това е залогът, който ще направи всяко следващо представление различно, ново, очаквано и гледано отново от претенциозната, но интелигентна театрална публика на Пирдоп.

            Доайените Георги Дараков и Денчо Чобанов споделиха, че идеята за поставянето на тази пиеса не е нова, но по редица причини едва сега излиза пред публика. Актьорите са щастливи, защото превъплъщението им в образите от тази комедия е била тяхна мечта. Всеки актьор мечтае и обикновено има неизиграна роля. Сега местните самодейци осъществиха актьорските си въжделения. Прибавени към безспорния им талант и обичтта на почитателите това е енергийният емоционален заряд, силата на спектакъла и неговият успех.

            На финала на спектакъла кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов обяви, че по решение № 56/ от 29 март 2012 г  на ОбС-Пирдоп се присъжда Почетен знак № 6 на община Пирдоп на г-жа Ренета Атанасова за принос в развитие и съхраняване на културата.

            От своя страна г-жа Ренета Атанасова изказа благодарности към всички пирдопчани, които я даряват с уважение и внимание. Това я прави горда да бъде част от живота, културната и обществена дейност на Пирдоп. Изказа своите специални благодарности на кмета инж. Цанко Цанов за неговата подкрепа и съпричастност за развитие на самодейната култура в общината.

            Спектакълът „Червени рози" се превърна в своеобразен бенефис за г-н Николай Масларски, който през тази година отбелязва 25 години присъствие на Пирдопска сцена. Г-н Масларски получи плакет и Благодарност от г-н Цанов - кмет на община Пирдоп.

            Г-н Николай Масларски не скри вълнението да бъде поченен за дългогодишната си театрална дейност. Той благодари на кмета инж. Цанко Цанов за оказаната чест. Специални благодарности изказа на г-жа Ренета Атанасова. Именно тя, преди 25 години, открива актьорските му заложби и е първият му режисьор в пищната постановка по Шекспир „Дванадесета нощ". Г-н Масларски каза още, че е изключително щастлив на бенефисния си сезон отново да работи с г-жа Атанасова. Благодари на публиката за обичта с която го дарява и поднесе букет на съпругата си за неоценимата й подкрепа.

 

 

 

 

 

 

новини от 23 май 2012 г.
ПГТХТ „Никола Димов" представи своето ежегодно кулинарно изложение съпътстващо „Влайкови дни" във фоайето на читалище „Напредък 1869".

         За първи път тази година то се реализира по проект „Успех" на МОМН. В него участват 15 възпитаници на гимназията от различна възраст. Те са членове на училищния клуб „Европейска кулинарна разходка", с ръководител Горяна Борисова. Младите готвачи от клуба представиха 20 броя екзотични нови произведения на кулинарията.

Стоянка Юрукова - ученичка от 11 клас, член на клуба и носител на 4-то място в националното състезание „Най - добър млад готвач на България" показа на посетителите как се приготвя традиционно японско суши. Тя участва в изложението с още два специалитета. Първият бе нарекла „Средногорска мома"- едно нестандартно съчетание от свинско месо, моркови, грозде, пъпеш, диня и вторият - „Розово изкушение", приготвено от пармезан с желиран розов цвят.

         Кулинарните произведения привличат все повече почитатели. Изложбата и тази година бе посетена от много граждани. Изненада на младите готвачи, поднесе инж. Цанко Цанов -кметът на община Пирдоп. Той представи бъдещите майстори на кулинарията на специалните гости от Московска област Наталия Ренгевич и Валентина Петровна, които бяха на посещение в региона. Гостите от Русия останаха очаровани от всичко, което видяха и успяха да вкусят.

 

 

 

            В навечерието на 24 май - денят на славянската писменост и култура в салона на читалище „Напредък 1869" се състоя традиционната за „Влайкови дни" церемония по награждаване на заслужили дейци на образованието и културата. В тържестено слово за най - светия български празник, кметът инж. Цанко Цанов изрази своята благодарност към всички дейци, положили усилия за напредъка, съхраняването, обогатяването и предаването на традициите в образователното и културното развитие на  община Пирдоп.

         Специалният приз „Даскал Тодор Пирдопски" тази година бе присъден на Трънка Николова - дългогодишен директор на НУ „Тодор Влайков" за нейния особен принос в областта на образованието.

         С благодарствени грамоти за заслуги в развитие на образованието през настоящата учебна година бяха удостоени учителите: Неца Иванова и Мая Кирилова от НУ „Тодор Влайков", Цанка Камберова и Росица Кръстева от ОДЗ „Пека и Карло Чоконяни", Анастасия Рашкова и Нина Панчева от СОУ „Саво Савов", Тошка Тодорова и Иванка Колева от ПГТХТ „Никола Димов" и Ирина Караджова и Силвия Шентова от ПГМЕ.

         За цялостен принос в областта на културата за 2012 г. бяха удостоени  Иванка Павлова и Мариана Върбанова от читалище „Напредък 1869"-гр. Пирдоп и Рада Николова и Евгения Кръстева от читалище „Светлина 1910"-с. Душанци.

         Гости на тържествената церемония бяха Главният секретар на Софийска област Мая Цанова, Наталия Ренгевич и Валентина Петровна от гр. Озер - Московска област.

         Г-жа Наталия Ренгевич поздрави всички със светлия празник и поднесе приветствие като пълномощник на  Московска област. Тя изрази готовност за сътрудничество между Софийски и Московски региони в областта на образованието, културата и други области на развитие.

         Тържествената церемония завърши с поздравителен концерт на групата на Стефан Диомов „Петте сезона".

         След концерта Община Пирдоп организира коктейл за  всички участници в Двадесетите юбилейни  „Влайкови дни 2012".
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

новини от 24 май 2012 г.
На 24 май бе финалната тържествена церемония на „Влайкови дни 2012", която се състоя в салона на читалище „Напредък 1869". На нея  бяха обявени и наградени победителите в IV Национален конкурс за литература „Тодор Влайков"

         Г- н Михаил Неделчев, председател на журито обяви имената на наградените.Той изрази удовлетворение от факта, че в България има все повече талантливи млади писатели. По тази причина първа награда за 2012 г. се присъжда на четирима млади литератори. Това са Александър Христов, Димитринка Ненова, Иван Димитров и Оля Стоянова.

         По традиция, ежегодно се избира „Лице на Влайкови дни". Лица на „Влайкови дни 2012" станаха Теодора Лазарова и Яна Вълчева - ученички от СОУ „Саво Савов". Те получиха  от кмета инж. Цанов символичния сребърен накит -  символ,  който ще носят една година и ще предадат на другите наследнички на Дядовата Славчова Унука - Райка.

         Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов благодари на всички участници във „Влайкови дни 2012": на председателите на читалищата, на директорите на учебните заведения, на учениците и учителите, на самодейците   за добрата подготовка, организация и провеждането на юбилейните празници.

         Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов официално обяви закриването на Двадесетите юбилейни „Влайкови дни 2012".

         Спектакълът на ансамбъл „Тракия" стана достоен финал на юбилея.