IMG 20231102 173302

По случай Деня на народните будители, Община Пирдоп отличи изявени ученици, преподаватели и читалищни дейци, продължители на будителското дело, съхранило българския дух и стремеж към овладяване на знанието. Церемонията се проведе на 2 ноември в Ритуалната зала в гр. Пирдоп.  

Водещи на тържественото събитие бяха ученици от СУ „Саво Савов“, с ръководител Росица Чернева. Те откриха вечерта с поетичен рецитал с музикален съпровод на китара, в изпълнение на Димитрина Атанасова.

Церемонията започна с връчване на Специална награда на името на ст.н.с. д-р Маньо Стоянов, за значим принос в изследването и опазването на културно-историческото наследство в Средногорието. Неин носител стана научният изследовател и краевед д-р Иван Иванов, за значимата му книжовна работа, за изследователска му дейност и за богатото наследство, което оставя за бъдещите поколения. Призът бе връчен от Златка Кънева - председател на Временната комисия за изготвяне на условия за участие и критерии за оценка на номинираните за специалната награда през 2023 г.

Д-р Иванов благодари за високото отличие и обяви, че дарява паричната сума от наградата за учредяване на фонд за ремонт на Музей „Пушкарова къща“.

След допитване до училищните и читалищните колективи, в категорията „Съвременни следовници на местни будители“ в община Пирдоп, бяха удостоени:

- Теодора Пейчева - IV клас, НУ "Тодор Влайков"

- Даниела Венкова - XI клас, СУ "Саво Савов"

- Александра Анева - X клас, ПГМЕ

- Божана Стоева - XI клас, ПГТХТ "Никола Димов"

- Десислава Георгиева - учител в ДГ "Пека и Карло Чоконяни"

- Анелия Иванова - учител в НУ "Тодор Влайков"

- Николинка Василева - старши учител в СУ "Саво Савов"

- инж. Петя Даракова - старши учител в ПГМЕ

- Десислава Петрова, учител в ПГТХТ "Никола Димов"

- Евгения Ралчева - ръководител на Танцов клуб "Шарено хоро" и "Средногорска младост" към НЧ "Напредък 1869" Пирдоп

- Наташа Петрова - дългогодишен самодеец към НЧ "Светлина 1901" с. Душанци.

Тържествената вечер завърши с аплодисменти за наградените и музикален поздрав от Вокална група „Фантазия“ към СУ „Саво Савов“, с ръководител маестро Марияна Върбанова.

Снимка: в.