1673004014033

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници. Според евангелието на този ден Божият син Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Празникът е свързан с тайнството на водоосвещението, при което човек се очиства от греховете. Затова навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината,  се окъпва или поне се измива на реката.

Осем ентусиазирани млади мъже взеха участие в ритуала. За втора поредна година той се проведе в централната част на града, на моста при кръстовището на улиците "Бобьовица" и "Славци". Пред множеството събрали се жители на Пирдоп и в присъствието на общинското ръководство, изпълнителния директор на "Аурубис" Тим Курт, общински съветници, служители от общинска администрация, представители на институции и гости, отец Антоний Марчев извърши церемонията по освещаване на водата и хвърли Богоявленския кръст. 

Вярва се, че който извади светия символ от водата, бива честит и здрав през цялата година. Най-бърз сред смелчаците беше миналогодишният победител Константин Илиев от гр. Пирдоп. Той получи благословия от отец Антоний и парична награда от кмета Ангел Геров. За останалите участници Община Пирдоп беше осигурила сгряващи душата и тялото напитки и кетъринг, а за всички присъстващи - греяно вино и музика.

Честит празник на всички именици!